Porady dla użytkowników

Wytwarzaną z białej gliny kamionkę wypala się w nowoczesnych ceramicznych piecach w temperaturze 1250 stopni Celsjusza. Stosując bezołowiowe szkliwa, mamy pewność, że jest wyrobem ekologicznym, odpornym na ścieranie i dlatego bezpieczna w użytkowaniu w piekarnikach, zmywarkach do naczyń i kuchenkach mikrofalowych.

 


Kuchenki mikrofalowe

naczynia kamionkowe nadają się do podgrzewania potraw w kuchenkach mikrofalowych.


Lodówki
należy pamiętać, aby nie wstawiać naczyń kamionkowych do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Przy nagłych zmianach temperatury, kamionka zostaje poddawana szokowi termicznemu i może ulec zniszczeniu!


Zmywarki
naczynia kamionkowe można używać w zmywarkach.


Piekarniki
naczynia kamionkowe nadają się do zapiekania potraw w piekarnikach. Naczynie z potrawą należy wkładać "na zimny" piekarnik, a następnie stopniowo podgrzewać do pożądanej temperatury wypieku.


Uwaga - należy pamiętać, że nie wolno stawiać wyrobów kamionkowych na bezpośredni ogień na otwartym palniku kuchenki, na płytach ceramicznych oraz kuchenkach indukcyjnych!